Istoria companiei

Istoria companiei Epson se întinde pe mai bine de 100 de ani și începe în 1881, când familia Hattori (fondatoarea grupului Seiko) înființează compania K. Hattori & Company care avea ca obiect de activitate comercializarea ceasurilor.

Când grupul Seiko a fost selectat pentru cronometrarea competițiilor sportive de la Jocurile Olimpice din Tokio, în 1964, companiei Shinshu Seiki i-a revenit sarcina de a dezvolta un cronometru care trebuia, pe lângă contorizare, să listeze timpii obținuți de sportivi. Astfel a început procesul de dezvoltare a primei imprimante electronice. În 1968, Shinshu Seiki lansa prima imprimantă de dimensiuni reduse EP-101 de aproximativ 2,2 kilograme. Inițialele EP reprezintă abrevierea denumirii echipamentului, electronic printer (imprimantă electronică), inclus ulterior în numeroase sisteme de calcul. Următoarea generație de imprimante lansată de Shinshu Seiki fixează și numele viitoarei corporații Epson: dezvoltat după EP-101, noul model era recunoscut drept “Son of EP-101” (fiul lui EP-101) care a devenit mai simplu “Son of EP” (fiul lui EP) și, ulterior, “Epson”. Din 1975 noul nume al companiei rămâne Epson.

 

Segmente operaționale

La nivel mondial Epson își desfășoară operațiunile la nivelul a trei segmente de produse. Cel mai mare segment din punctul de vedere al vânzărilor este cel al echipamentelor care procesează informații – imprimante (inclusiv imprimante foto, matriceale și echipamente de mari dimensiuni), scanere, echipamente pentru punctele de vanzare, videoproiectoare. Urmează segmentul dispozitivelor electronice, format din LCD-uri de dimensiuni mici și medii, paneluri HTPS-TFT pentru videoproiectoare, oscilatoare de cristal, dispozitive optice, CMOS SLI și segmentul dispozitivelor de precizie – ceasornice, lentile corective, roboți industriali.

 

Epson România

Compania Epson este prezentă pe piața din România, prin intermediul partenerilor de distribuție, din 1993 și a deschis un birou propriu în toamna anului 2006. In Romania sunt comercializate echipamentele de imprimare (imprimante cu cu jet de cerneală pentru uz general, imprimante fotografice cu jet de cerneală, multifuncționale (simple sau foto) cu jet de cerneală, imprimante și multifuncționale laser, imprimante matriceale, imprimante cu jet de cerneală de mari dimensiuni); videoproiectoarele (pentru spatii ample, pentru mediul de afaceri, educaționale și home-cinema); scanerele (pentru uz general și profesionale); echipamente POS (Point Of Sale).

 

Tehnologii proprii

Micro Piezo

Epson a dezvoltat tehnologia de printare Micro Piezo ca alternativă la tehnologia tradițională Bubble Jet pentru listarea cu cerneală. Diferențele rezidă în metoda de imprimare a cernelurilor pe suprafața de printare. În cazul tehnologiei Micro Piezo, duzele de cerneală sunt prevăzute cu un cristal Piezo. Sub influența unui impuls electric, cristalul piezo se deformează, creând astfel presiunea necesară împingerii unei picături de cerneală prin duza capului de printare. În funcție de voltajul impulsului electric, picăturile de cerneală au mărimi diferite, putând ajunge până la 1,5 picolitri, pentru gradatii fine si detalii desavarsite. In același timp – la revenirea în forma inițială, cristalul piezo creează o presiune absorbantă care atrage în interiorul duzei resturile posibile de cerneală, impiedicand uscarea cernelii pe capul de printare.

 

3LCD

Cea mai răspândită tehnologie de proiecţie din lume, 3LCD, foloseşte un sistem de proiecţie cu 3 panouri LCD HTPS (high-temperature polysilicon) pentru a oferi imagini cu detalii fine în culori luminoase şi naturale, în conformitate cu realitatea, care nu dauneaza ochilor.
Epson a conceput sistemul de proiecţie 3LCD folosind o combinaţie de oglinzi dicroice pentru a separa lumina albă provenită din lampă în trei culori de bază: roşu, verde şi albastru. Ulterior, fiecare dintre cele trei culori ale luminii este transpusă printr-un panou LCD independent şi recombinată cu celelalte culori în interiorul unei prisme dicroice, înainte de a fi proiectată pe ecran. Imaginile rezultate sunt fluide, cu o paletă cromatică bogată, pentru că toate cele trei culori de bază sunt incluse în fiecare pixel al imaginii proiectate.

 

E-TORL

Pe lângă tehnologia de bază 3LCD technology, proiectoarele Epson se disting şi printr-un număr variat de alte elemente tehnologice precum E-TORL, o tehnologie proprietară concepută pentru optimizarea eficienţei luminozităţii lămpilor. Tehnologia permite atingerea unui nivel de luminozitate superior fără creşterea consumului de electricitate, limitând impactul asupra mediului. De la lansarea primului proiector Epson care folosea tehnologia 3LCD, progresele continue obţinute cu aceste tehnologii optice au îmbunătăţit eficienţa energetică a echipamentelor cu 90% (potrivit surselor interne).

ABONARE NEWSLETTER